hye..ape khabar sume..kali ni saya (qayyum) nk cerita sket pasal
kenangan saya yg tak dapat dilupakan semasa di bulan ramadhan sebelum ni..saya ada
dua perkara la kalau pasal pengalaman memasak yg takleh lupa smpai skang…
Masa sekolah dulu bulan posa gak tringin nak makan ikan terubuk beli la besar plak tuh kat pasar malam dua ekor, first time la nih nak bakar ikan...dah siap air asam ngan kicap limau as dippers sensiang dah..ngan confidentnya bakar pakai arang..bakar kat luar umah...siap bungkus daun pisang last2 dua2 hangus dalam tak masak..dah la bakar lama..kena asap lagi..tensen ja..mau tak mau..yg tak masak tu masuk microwave..boleh la makan..since tu bakar ikan terubuk pakai oven karen je lagi senang 1 jam dah masak perfectly, kulit pun garing bleh kunyah2..haha
bila dh besar sket..try pulak masak kari..selalu tengok mak masak..so ingat nak try practical pulak...baru tumis bawang teringat plak rempah kari ayam takde..tutup api dulu..pergi beli rempah..balik kedai, sambung balik tumis bawang..dah letak rempah, saya terus letak santan and ayam..pastu kacau and kacau and kacau..last2 bukan jadi kari tapi jadi bubur ayam...tergelak2 mak saya bila dia balik tengok kari tu..itu la pengalaman dan kenangan yg tak bleh lupa smpai skrang..yg tak best nya sampai sekarang saya tak terrre buat kari ayam..sehhh....
No comments:
Post a Comment