-
Satukan bahan doh n masukkan air sikit-sikit uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
-
Bahagikan doh kepada 3 bahagian, warnakan setiap bahagian doh dan uli hingga warna doh sekata.
-
Kemudian setiap doh tersebut dibagikan kepada beberapa ketulan kecil supaya mudah dicanai.
-
Ambil doh canaikan memanjang & nipis kemudian sapukan pes hingga sekata dan gulung dengan kemas.
-
Canai doh kedua yang berlainan warna dan sapukan pes
kemudian ambil doh yang telah digulung diletakkan diatas doh kedua dan
gulung dengan kemas. Ulang langkah tersebut jika ingin tiga lapisan
warna.
-
Kemudian potong dalam ukuran 1 inci lebar @ ikut citarasa.
-
Canai @ gelek memanjang 2 @ 3 kali dh memadai.
-
Goreng hingga masak. pastikan minyak sederhana panas.
Jika inginkan kuih yg mengembang @ terbuka gunakan 2 garfu dan tarik2kan
supaya terbuka. Pastikan kuih timbul baru mudah ditarik2. Akhir sekali
sirakan gula aising. siap dinikmati.
-
Terlupa la pulak.. utk pes satukan bahan dan gaul
hingga sbati.. tujuan pes disapu supaya kuih tersbut dapat ditarik2 dgn
mudah ktika mgoreng.
No comments:
Post a Comment