Kuih Mazola
Pernah dengar kuih nie???Mesti pernah kan???Sedap kalo x caya try la...Kuih nie memang sedap..Resepi mak saya..Mak punya air tangan mesti sedap...
Bahan-bahan ( 1 BALANG )
- 200gm tepung gandum
- 200gm kacang tanah- goreng tanpa minyak & kisar halus
- 100gm gula- kisar halus
- 1sk garam (rata)
- 1 botol kecil minyak mazola, secukupnya tuk jadikan doh
- 1 biji telur kuning
Cara-cara
- Di dalam mangkuk besar, gaul sebati tepung, kacang kisar, gula & garam.*Pastikan semua sebati dengan baik..Baru rasa aromanya...
- Tuangkan minyak mazola sedikit demi sedikit, dan uli menjadi adunan doh(tepung) yang lembut.
- Bentukkan doh mengikut citarasa, susun dalam loyang yang digriskan.*Untuk mengelakkan daripada melekit,sapukan sedikit mentega..
- Sapu atasnya telur kuning & kacang sbg hiasan, bakar hingga kekuningan..
- Setelah 15 minit,kuih mazola akan masak sepenuhnya.Siaplah kuih mazola..
- Untuk mengelakkan kuih daripada pecah dan rosak, ia hendaklah dibiarkan sejuk terlebih dahulu..Kemudian, barulah pisahkannya daripada loyang untuk dimasukkan ke dalam balang..
No comments:
Post a Comment